فاضل مجتبی، افشاری الهام. بررسی میزان آگاهی والدین از مرحله تکاملی دندانی کودکان 4 تا 9 ساله. مجله دندانپزشکی کودکان ایران. 1396; 13 (1) :21-32
URL: http://jiapd.ir/article-1-166-fa.html
چکیده: (2991 مشاهده)
سابقه و هدف : آگاهی والدین از مرحله تکاملی دندانی کودک تاثیر بسزایی در کیفیت و کمیت فراهم آوری مراقبتهای بهداشتی خانگی، مراقبتهای پیشگیرانه حرفهای و همچنین نیازهای درمانی کودک از طرف والدین دارد. هدف از این مطالعه بررسی میزان آگاهی والدین از مرحله تکاملی دندانی کودکان 4 تا 9 ساله در مشهد میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه به شکل مقطعی صورت گرفت. تعداد 218 والد (به همراه یک فرزند) با پرکردن پرسشنامه و پاسخ به سوالات بالینی در خصوص مرحله تکاملی دندانی کودک خود در این مطالعه شرکت کردند. دادهها توسط نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت. جهت آنالیز دادهها از میانگین، درصد و ضریب همبستگی اسپیرمن و پیرسون استفادهشد.
یافتهها : حدود 80% از والدین سیستم دندانی را به درستی تشخیص دادند. در رابطه با آگاهی والدین از لزوم افتادن دندان شیری برای رویش هر دندان دائمی، یافته ها نشان داد که تنها 45% از والدین به پرسش مطرح شده پاسخ صحیح دادند. طبق آزمون آنالیز واریانس، بین آگاهی والد از نوع سیستم دندانی و سن کودک رابطه معناداری وجود داشت(p= 0.02). علاوه بر این، بین آگاهی والد از لزوم افتادن دندان شیری قبل از دندان رویش دائمی و سطح در آمد خانوار نیز رابطه معناداری وجود داشت (p= 0.022). در خصوص تشخیص شیری یا دائمی بودن دندانها، بالاترین درصد اشتباه مربوط به دندان های مولر اول دائمی فک پایین (37.5 درصد)، بود. سن کودک ارتباط معنادار و همبستگی مثبتی با تشخیص نادرست نوع دندان توسط والد داشت (p= 0.06). همچنین سطح تحصیلات والدین رابطه معناداری با تشخیص نادرست نوع دندانها نشان داد (p= 0.042).
نتیجهگیری: درصد قابل توجهی از والدین اطلاعات ناکافی از نوع سیستم دندانی کودک و شیری یا دائمی بودن هریک از دندانها داشتند و نیاز به تلاشهای بیشتری در زمینه آموزش والدین توسط دندانپزشکان و نهادهای مربوطه را مطرح میسازد
نوع مقاله:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1397/2/21 | پذیرش: 1397/2/21 | انتشار: 1397/2/21